Hjælp, min nabo bruger en del af min grund – hvad skal jeg gøre?

Hjælp, min nabo bruger en del af min grund – hvad skal jeg gøre?

Oplever du, at din nabo benytter en del af din grund? Så skal du være opmærksom på, at der en risiko for, at din nabo vinder ret til at benytte arealet og derudover kan det bevirke, at naboen får ret til at eje arealet på grund af hævd.

Hævd – hvad for noget?

Hævd går ud på, at hvis nogen over en lang periode (enten 20 år eller i alderstid) benytter en del af din grund, kan de ende med at vinde ret til grunden. Det kan ske i form af, at den anden benytter en del af din grund til for eksempel færdsel, i så fald kan du – og en senere ejer af din ejendom – skulle acceptere denne færden. Det kan også ske ved, at din nabo dyrker en del af din jord, fordi naboen gradvist har udvidet sin mark henover skellet mellem jeres jordstykker. Eller det kan være naboen benytter en del af din grund til opbevaring eller har plantet træer på noget af din grund. Din nabo har altså rådet over dele af din grund uden, at der har været en aftale mellem jer. Har du brug for at vide mere om Hævd? Så læs om det her. 

Afbrydelse af naboens benyttelse

Fordi du risikerer at skulle afstå en del af din ejendom, er det vigtig, at du i tide afbryder hævdserhvervelse. Det skal understreges, at det ikke vil være nok, at du pænt beder din nabo om ikke at forsætte sin benyttelse af din grund – selvom dette selvfølgelig er det rigtige sted at starte.

For at afbryde hævdserhvervelsen skal du afbryde hævden effektivt. Og det skal ske inden, der er gået henholdsvis 20 år eller alderstid, alt afhængig af hvorvidt naboens brug er synlig eller ej. Det kan være, at han bruger en del af din jord til at plante juletræer, så vil din nabo kunne vinde hævd efter 20 år, da det en synlig brug. Er der tale om en usynlig benyttelse for eksempel, at naboen hver dag går over din grund, så skal naboen gøre det i alderstid for at vinde hævd. Alderstid svarer til omkring 50 år, da det dækker over, at ingen nulevende personer vil kunne fortælle, at har været anderledes.

At afbrydelsen skal være effektiv betyder, at du enten skal sørge for en faktisk eller retlig afbrydelse. En faktisk afbrydelse sker ved, at du fysisk forhindrer naboen i at fortsætte sin råden. En retlig afbrydelse går på, at du får rettens ord for, at naboens råden er uberettiget. Det er altså vigtigt at vide, at det ikke er nok, at du siger til din nabo, at du ikke vil acceptere benyttelsen. Vi kan hjælpe dig med at få hævden effektivt afbrudt ved domstolene.

Skelforretning

Har din nabos råden ført til, at der er tvivl om, hvor skellet mellem jeres grunde går, er det muligt at fastlægge skellet ved en skelforretning. Du kan få hjælp af os til at opstarte en sag, hvor skellet bliver fastlagt ved en skel-forretning. Du kan læse mere om hele forløbet omkring skelforretning og fastlæggelse af skel i denne artikel: Forløbet af en sag omkring fastlæggelse af skel.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Advokat Niels Bjerre

– Advokat fra 2015 til nu
– Advokatfuldmægtig fra 2012 til 2015
– Jurastuderende fra 2005 til 2012 i Aarhus.

Niels Bjerre

Kategorier

Seneste blogindlæg